De bloedarmoede oorzaak kan van alles zijn. Eén van de belangrijkste oorzaken is ijzertekort. Verder wordt bloedarmoede veroorzaakt door bijvoorbeeld een groot bloedverlies.
Bloedarmoede heeft diverse oorzaken. Het hemoglobine-gehalte wordt namelijk door heel veel factoren beïnvloedt. Met al deze factoren kunnen er problemen zijn, die uiteindelijk kunnen leiden tot bloedarmoede.
IJzertekort
Verreweg de meest voorkomende oorzaak van bloedarmoede is ijzertekort. Omdat dit een veel voorkomend probleem is voor mensen, is er een pagina die volledig is gewijd aan ijzertekort. Ga hiervoor naar de pagina ijzertekort.
Groot bloedverlies
Bij veel bloedverlies is er de kans op het onstaan van bloedarmoede. Het lichaam heeft onvoldoende rode bloedcellen over om het lichaam te voorzien van zuurstof, wat leidt tot problemen. Onder veel bloedverlies verstaan we niet wondjes die een tijdje bloeden, maar grotere hoeveelheden. Denk hierbij aan operaties, bevallingen, hevige menstruaties en zeer grote wonden. Ook na het doneren van bloed is het mogelijk dat u te maken krijgt met verschijnselen van bloedarmoede. Rust nemen is hierbij voldoende om ervan te herstellen.
Vitamine B12 tekort
Vitamine B12 speelt een belangrijke rol bij de synthese van rode bloedcellen. Vanzelfsprekend zorgt een tekort aan vitamine B12 dan ook aan een tekort aan rode bloedcellen en daarmee hemoglobine. Het lichaam kan zelf geen vitamine B12 aanmaken. Dat geldt ook voor alle dieren. Alleen micro-organismen zijn in staat vitamine B12 te produceren. Vitamine B12 wordt door dieren opgenomen door deze micro-organismen te eten, of andere dieren te eten die dit hebben gedaan.
Eenmaal in een dier wordt het vooral opgeslagen in de lever, maar is het aanwezig in het hele lichaam. In vrijwel alle vleessoorten alsmede veel vis is vitamine B12 aanwezig. Ook zijn peulvruchten, noten en brood een rijke brood aan vitamine B12.
Foliumzuur tekort
Foliumzuur speelt net als vitamine B12 een rol bij de synthese van rode bloedcellen. Ook een tekort aan foliumzuur heeft dus bloedarmoede als gevolg. Foliumzuur is aanwezig in de meeste soort voedsel. Bij een normaal voedingspatroon krijgt u altijd voldoende foliumzuur binnen.
Verhoogde afbraak rode bloedcellen
In enkele gevallen is er in het lichaam een verhoogde afbraak van rode bloedcellen. Dit kan door een zogenaamde auto-immuunreactie komen. Hierbij valt het immuunsysteem de eigen cellen aan, bijvoorbeeld de rode bloedcellen. Deze worden afgebroken waardoor er ook een tekort aan hemoglobine optreedt en dus bloedarmoede.
Aangeboren mutatie
In zeldzame gevallen kan de oorzaak ook liggen in een aangeboren afwijking in bijvoorbeeld het hemoglobine-molecuul. Hierdoor is bijvoorbeeld slechts een deel van de moleculen werkzaam. Sikkelcelanemie is een relatief veel voorkomende mutatie die kan leiden tot bloedarmoede. De rode bloedcellen hebben hier een afwijkende vorm.
Chronische ziekten
Chronische ziekten als reuma en kanker kunnen ook leiden tot bloedarmoede. In veel gevallen is bloedarmoede echter een vrij lichte aandoening in vergelijking met de ziekte zelf.